Oldalak

2013. január 6., vasárnap

Narancslekvár aszalt áfonyával

Kisribizli receptje szerint készítettem el ezt a fincsi lekvárt. Tényleg nagyon finom nagyon karácsonyi, és az aszalt vörösáfonya-darabok a lekvárban... mennyei!
Egy kicsit alakítottam ,de nem sokat, és azt hiszem ez az egyik kedvenc lekvárom lett! Házi kalácsra kenve egyszerűen isteni! De ne haladjunk ennyire előre (még meg sem írtam a kalácsokról szóló bejegyzést! )
Szóval ez lenne a decemberi befőzésem kicsit elcsúszva...


Hozzávalók:
2 kg narancs (héjastul mindenestül)
10 dkg (egy csomag) aszalt vörösáfonya
1 narancs héja lereszelve
1 kk. őrölt fahéj
1 kk. egész szegfűszeg
1 db csillagánizs
fél vaníliarúd
fél citrom leve
20-25dkg cukor
2 dl narancslé
1 csomag dzsemfix

Elkészítés:
A narancsok héját bevágtam és szépen leszedtem,4 darabban mert a héját beáztattam, és kandíroztam.A narancsokat egy tálcára raktam és otthagytam 2-3 napig.Ugyanis (ez kisribizli találmánya)  ha kint hagyod akkor a vékony fehér hártya kívül-belül megkeményedik a narancson, és nagyon könnyű lesz utána kifilézni!
Beleraktam a cukrot, egy kicsit főztem ,és a vadiúj botmixeremmel összeturmixoltam.

De nem teljesen ,úúúúgy hogy egy kicsit darabos legyen!
Ezután beleraktam a fűszereket, és még kivéve aszalt vörösáfonyát. És egy éjszakára kiraktam az erélyre.(Vigyázzunk hogy ne rakjuk ki akkor amikor fagy van! főleg este nagyon hidegek szoktak lenni, akkor rakjuk inkább a hűtőbe!!  :P  de ez logikus... :D)

1 megjegyzés: